Blogi

sept.

Mis formaadis on minu pildid?

Kas 10×15 või 10×13? Järgnevas artiklis üritan luua natuke rohkem selgust sellel teemal . Tihti peale ei ole klient päris kindel, mis mõõtu tema kaamera pildistab. Tellimuse esitamisel soovitakse lihtsalt „tavalisi postkaardi suuruseid“. Kuna 10×15 ja 10×13 vahe on pildis üsna tuntav, siis on väga oluline teada, mis mõõtu sinu pildid on, et hiljem ei tekiks ebameeldivaid üllatusi. Näiteks kui teie pildid on suuruses 10×13 aga teie olete kindel, et soovite 10×15 pilte siis on kaks võimalust. Pilt lasta välja suuruses 10×13 paberile mille suurus on 10×15 – sellisel juhul jäävad kahele poole pilti sentimeetrised valged ribad; või 10×13 pilt suurendada 10×15 suurusesse, mis tähendab, et külgedelt läheb infot kaduma. Alati ei pruugi see probleem olla, et pilti lõigatakse, aga võib ka ette tulla, et pool pead on ära lõigatud. See tõenäoliselt on juba üsnagi ebameeldiv üllatus.

Kõige lihtsam neist on klienditeenindajale tellimust sisse andes öelda, et pildid teha originaalmõõdus, lühem külg pikkusega 10cm – 10×13(15).

Kuidas siis olla ikkagi kindel, et tellides pildid saate parima võimaliku tulemuse – mitte maha lõigatud pead? Mooduseid on mitmeid. Kõige lihtsam neist on muidugi klienditeenindajale tellimust sisse andes öelda, et pildid tehtaks originaalmõõdus, lühem külg pikkusega 10cm – 10×13(15). Vahet saab ka teha visuaalselt. Arvuti ekraanilt vaadates pildi thumbnaili (väikepilti) on 10×13 pildil tunduvalt vähem valget osa nii üleval kui all pool. Visuaalselt veenduda pildi suuruses tasub ainult juhul, kui te ei ole ise pilte mõõtu lõiganud fototöötlusprogrammi abil. Sellisel juhul võivad olla mõõtmed silma järgi küll 10×13, aga tegelikkuses näiteks 10×14. Sellega võimalused muidugi ei piirdu. 10×13 pildi suhe on 1,3 ja 10×15 pildi suhe on 1,5. Vaadates oma pildi resolutsiooni ning jagades esimese arvu teise arvuga saate vastava küljesuhte ning seeläbi ka oma pildi mõõdu. Näiteks Nikon D90ga pildistatud parimas resolutsioonis pilt on suuruses 4288×2848. Kiire tehe 4288/2848=1,5 näitab et pildid on suuruses 10×15.

Albumite koha pealt nii palju, et mõlemad suurused mahuvad samadesse albumitesse üldjuhul. Vahe on lihtsalt selles, et 10×13 pildi puhul jääb pildi taskusse rohkem ruumi vasakule ja paremale poole. Kõrgus on neil sama – 10cm.

All olevad pildid on näidised antud selgitustest.


Comments are closed.